Есенна емоция

Есента е сезона на споделените емоции и мечти. А нашите започват с едно не толкова популярно, но невероятно красиво цвете. Далиите – красота от природата, която остава скрита за много от клиентите ни. Именно по тази причина, в тази статия ще Ви разкажем малко повече за тях.

В една от предните ни статии, вече споменахме, че далиите нямат вековна история като розите или хризантемите. За тях се знае много малко. Но се знае, че са били използвани от ацтеките за храна и лекарства.

Есенна емоция

Далиите за първи път са открити през 16 век в планинските райони на Мексико и Гватемала. През 1570 година, испанския крал Филип II изпраща Франсиско Ернандес в Мексико, за да проучи природните ресурсите на страната. Ернандес остава в страната цели 7 години, които прекарва в изучаване на природата и местното население. В записките си, той описва растение, което много прилича на далията. Първите рисунки са били направени от негов спътник, които го придружавал в това пътуване. Цветето, което изобразява имало кухи стъбла и можело да расте до 20 фута.

Те са публикувани през 1651 година в Испания. В тях става ясно, че това цвете е било използвано от ацтеките за извличане на вода. И от там идвало тяхното наименование за него: „водна тръстика”.

Следващият път, когато далиите се появяват в историята е през 1789 година. Тогава директорът на ботаническата градива в Мексико Сити изпраща части от растението на Антонио Хосе Каварилес. По това време, той е работил в Кралските градини в Мадрид, Испания. И благодарение на тази пратка, Каварилес успява да отгледа цели три нови сорта на далиите.

Така, това красиво цвете добива популярност и постепенно се разпространява в цяла Европа.

С това ще приключим тази статия. Надяваме се да Ви е било интересно да научите нещо ново за далиите.

Оставете коментар

5 × 3 =