Коледни звезди – чудеса от света на цветята

Празниците наближават…снегът се сипе на парцали, а всички са събрани пред домашното огнище в очакване на Коледа! А Вие там ли сте? Или пък сте от хората, които още не са готови с украсата и са оставили тази важна задача за последния момент.

Е, не сте единствените, които все още мислят декорацията на дома си. Затова в тази статия ще Ви предложим едно красиво цвете, което ще допринесе още повече за коледния дух.

Коледните звезди са особено популярни през зимата. Ярко обагрени и обикновено червени, те са завършека на всяка празнична украса. Но днес няма да Ви обясняваме за отглеждането или разновидностите на това растение. А ще Ви разкажем как се е зародила връзката му с Коледа.

Знаете ли, че…

Асоциирането на това цвете с Коледа започва от Мексико?

Още древните ацтеки са ценили това растение и са го смятали за символ на чистота. Но легендата за него се ражда векове по-късно след приемането на християнството. Историята разказва за едно бедно мексиканско момиче, което нямала подарък, които да остави на олтара на църквата. Затова в коледната нощ откъснала клонче със зелени листа от един храст и го използвала за букет. Влизайки в църквата, листата променили цвета си на ярко червено. Това чудо толкова впечатлило местните жители, че от тогава цветето е известно като “Мексиканска звезда” в Мексико и “Коледна звезда” в Европа и Америка.

Друг интересен факт е, че Коледните звезди се нуждаят от тъмнина, за да променят цвета си. То се нуждае да бъде оставяно поне 12 часа в мрак, като може да бъде поставяно и в изкуствено затъмнена стая. Само така зеленият му цвят ще се промени в чернено, бяло или розово.

Надяваме се да Ви е било интересно да научите малко повече за Коледните звезди. Продължете да следите нашия блог, защото ние ще продължим да Ви запознаваме с някой от най-красивите цветя!

Оставете коментар

five × five =