Три интересни факта за теменужките

Ако искате да се насладите пълноценно на слънчевото време, добавете към интериора на дома си нещо красиво и лесно за отглеждане. И ако вече се чудите какво да бъде то, ние ще Ви подскажем. Теменужките са едни от най-разпространените цветя в България. Предпочитани са, защото са лесни за отглеждане и не изискват специални грижи. Не са претенциозни, затова можете да ги заседите в градината си или декорирате балкона или стаите си с тях.

Невероятно нежни и ароматни. Теменужките със сигурност ще направят дома Ви малко по-цветен и свеж. Но знаете ли, че…

Теменужките произлизат от древна Гърция. Те са се отглеждали векове наред и най-ранната им поява датира през 500 г пр. Хр. Гърците са ги отглеждали не само заради хубави им външен вид, но и са ги използвали в своите вина, храни и лекарства. Всъщност местните жители толкова са ги обичали, че теменужките били избрани за символ на Атина.

Друг интересен факт е, че тези цветя са били любимото цвете на Наполеон Бонапарт. Той толкова ги харесвал, че през 1814 година покрил целия гробна жена си Жозефин с тях.

Малко известно е, но във венчелистчетата и стълба на теменужките се съдържат големи количества витамин С и антиоксиданти. Интересното е, че цветът им има повече витамин С, отколкото в повечето зеленчуци. Така те намират своето приложение в рецептите на различни пикантни ястия. А венчелистчетата по-специално се използват за сладкиши, шоколади и сладки гарнитура.

С това ще завършим тази статия. Надяваме се да Ви е било интересно и да сте научили нещо ново за любимите си цветя. Очаквайте скоро още интересни статии от света на цветята.

Оставете коментар

12 + twelve =