Защо червената роза е символ на любовта? – 1 част

Любимата Ви жена обожава червени рози? А Вие се чудите защо точно червените рози символизират истинската любов и романтика?

През вековете много писатели и поети са увековечили красотата на червените рози в творбите си. Дори Шекспир използва този символ в пиесата си за Ромео и Жулиета. Днес, дори не се замисляме, а свързваме това цвете с любовта.

В тази статия ще се отправим на кратка разходка в миналото. Ще Ви споделим интересни факти за червените рози и от къде са добили тази силна символика.
Според историците, розите са произлезли преди повече от 35 милиона години. Затова не трябва да се изненадваме, че те присъстват в митологията и легендите на много древни държави и цивилизации.

Може би, не сте се замисляли, но в гръцката митология „розата” е символа на Ерос – гръцкия бог на похотта, любовта и секса. Съществуват много легенди и истории за него. Но най-запомнящата се е свързана с Хлорис – богинята на цветята.

Червени рози, Magic Flowers

Един ден богинята се разхождала в гората, когато се натъкнала на безжизнена нимфа. Натъжена от смъртта й, тя я превърнала в цвете. То било толкова красиво, че когато го отнесла на Олимп, Афродита го нарекла: „роза”, защото много й приличало на нейния син – Ерос.

Асоциацията на розата с предаността може да се проследи от друг гръцки мит. Според него, Афродита разбрала, че се подготвя заговор за убийството на смъртния й любовник Адонис. Тогава тя се втрунала да го спаси, но преминала през розов храст и нарязала глезените си в тръните му. Кръвта й обагрила венчелистчетата и те станали червени. За съжаление, богинята на любовта не успяла да го спаси, но розата станала символ на нейната искрена любов.

Розите били популярни и в Римската империя. Там те се използвали за брачните ритуали. Всяка двойка трябвало да носи корона от рози, а леглото им била покрита с розови листенца. Това символизирало силната им любов и сексуално привличане.

Това са само част от най-интересните факти за розите. Следете нашия блог, защото скоро ще продължим с темата.

Оставете коментар

eleven − 7 =