Защо подаряваме червени рози за Свети Валентин?

Свети Валентин е не просто празника на любовта, а деня, в които можете да покажете на любимия човек колко много значи за Вас. Няма значение дали става въпрос за съпругата, която винаги е била до Вас или любимата, която е държала винаги ръката Ви.

Защото на 14 февруари малките жестове за от значение. И понякога една единствена червена роза значи много повече и от най-силните думи на този свят.

В тази статия ще отидем на едно кратко пътешествие до миналото и ще Ви разкрием защо точно червените рози се свързват със Свети Валентин.

Има много истории, които обясняват кои всъщност е Свети Валентин и как се е появил празника. Но истината и до ден днешен остава забулена в мистерия. Едно е сигурно – оригиналната история е била интерпретирана толкова много през вековете, че със сигурност е била повлияна от традициите на различните народи.

Но едно остава едно и също – подаряването на цветя за Свети Валентин на любимия човек.

Според една от легендите всичко започнало от забраната на император Клавдий II на младите мъже да сключват брак. Това разгневило един млад свещеник на име Валентин, които зад гърба на властта продължил да бракосъчетава двойките. В крайна сметка, свещеникът бил разкрит и пратен в затвора. Там той се влюбил в дъщерята на един от стражите. Малко преди да го екзекутират на 14 февруари, той ѝ изпратил писмо, придружено с една единствена червена роза. Така неговия образ се запазил в историята като символ на героичността и романтичната любов.

По тази причина червените рози са сред най-подаряваните цветя за Свети Валентин.

Защо подаряваме червени рози за Свети Валентин

Според друга популярна теория червените рози се подаряват за Свети Валентин от викторианската епоха. Тогава е било немислимо необвързаните момичета да общуват открито с момчетата на тяхната възраст. Те трябвало да се подчинят на родители си, които са определяли съдбата им и са уреждали браковете помежду им.

Затова се е наложило младежите да измислят как да си изпращат тайни съобщения. По това време езикът на цветята и празникът Свети Валентин започнали да стават популярни в Европа. И в това младите хора видели възможност да общуват с връстниците си.

Така червените рози започнали да се подаряват като символ на любовта, жълтите за приятелство, белите за брак, а розовите за романтика.

С това ще завършим тази статия. Надяваме се да Ви е било интересно да научите нещо ново за най-красивия празник в годината.

Оставете коментар

thirteen + seventeen =