Зима отвъд Океана

Жасминът е една деликатна красавица, която е позната на цял свят от векове насам. Завладяла сърцата на Изтока с невероятния си аромат, това цвете е символ на страстта и любовта. А очарованието му е възпято в множество стихове и легенди.

Настанете се удобно и се подгответе за едно малко пътешествие към миналото. А ние, през това време ще Ви споделим няколко интересни факта за жасмина.

През вековете това цвете е имало различни имена като jessamine, gessamine, jasmin, jessamy,jeshamy. Много народи са го срещали и са го увековечавали в своите творби и записки. Но името, което използваме и днес, произлиза от арабската дума „yasmin”, която означава ароматно цвете.

Много е трудно да проследим историята на жасмина, защото според ботаниците това растение е било познато още преди новата ера. Без съмнение, жасминът е открит за първи път в Азия. Много специалисти смятат, че родината му е Персия, днешен Иран.

Зима отвъд Океана

Интересното е, че жасминът много бързо се разпространява с търговските кервани и корабите. Той преминава Червено море и през 1000г. пр. н.е. е пренесен в Египет. А след това много бързо намира пътя си до Древна Гърция и след това Рим.

Жасминът успява да достигне Китай през 960 година сл.хр., когато са царували императорите от китайската династия Сун. Те били толкова впечатлени от нежния му аромат, че поискали да бъде засаден в градините на двореца.

Смята се, че арабския жасмин е пренесен във Филипините от централна Азия през 1700 година. Жителите на страната били толкова впечатлени от красивите звездовидни цветчета и божествения аромат, че го избират за националния символ на страната.

През годините жасминът намира място в различни култури и общества. Но едно е винаги еднакво – неговата символика. Това прекрасно цвете символизира чистотата, смирението и силата, която всички търсим в живота си.

С това ще завършим тази статия. Надяваме се да Ви е било интересно да научите нещо ново за жасмина.

 

Оставете коментар

nine − 2 =